Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Laitettu Lapin Kansaan, Roi-Press ja Uusi Rovaniemeen

Kotihoidontuen kuntalisän rajauksista

 

Kaupunginhallitus päätti koulutuslautakunnan päätöksen mukaisesti, että kotihoidontuen kuntalisää maksettaisiin perheille, jotka saavat kotihoidontukea ja perheen kaikki lapset hoidettaisiin kotona.

Kuntalisää ei kuitenkaan makseta lapsesta, joka menee kunnan päivähoidon järjestämään esikouluun. Päätös ei kuitenkaan takaa kotihoidon perustarkoitusta eli lapsen oikeutta oman vanhempansa hoitoon. Kela myöntää kotihoidontukea perheelle, joka käyttää jotain muuta hoitomuotoa kuin kunnallista päivähoitoa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että perhe voi viedä lapsensa yksityiseen päivähoitoon ja saada kotihoidontukea.  

 

Tehdäänpä esimerkki laskelma perheestä, jossa yksi alle 3 vuotias lapsi. Perhe saa täyden lisäosan ja kuntalisän. Kuitenkin vanhemmat ovat töissä ja lapsi on yksityisellä hoidossa. Yksityisen hoidon maksu olisi  vaikka 450e/kk.

Jos perhe valitsee kotihoidontuen, saavat he 314,18e + 168,19e +180 e eli yhteensä 662,37e/kk ; perheelle jää näin ollen vielä hoitomaksun jälkeen omaan käyttöön 212,37e/kk.

Jos perhe valitsee yksityisen hoidontuen, saavat he 160e + 134,55e + 134,55e eli yhteensä 429,10/kk ; perhe joutuu hoidosta maksamaan vielä 20,90 e. 

Eipä tarvitse arvailla kumman tukimuodon perhe valitsee. Onko oikein, että vanhemmat molemmat työskentelevät ja saavat vielä rahaa siitä, että lapsi on hoidossa yksityisellä. Kukaan ei kuitenkaan pysty valvomaan hoitaako lasta yksityinen hoitaja vai omat vanhemmat. Näin ollen ns. viralliset väärin käytön mahdollisuudet ovat hyvät ja kuntalisä tuleekin kaupungille sitten kalliiksi. Kokeilu ei kannata ja kuntalisä kuopataan kannattamattomana.

 

Päätöksessä on vielä yksi asia mikä ei ole oikein. Mikäli perheessä on esikoululainen, ei perheelle myönnetä esikoululaisesta lisäosaa, siis perheen tulee valita meneekö lapsi esikouluun vai ei. Esikoulu on ilmainen palvelu kaikille perheille, paitsi sitten kotihoidontukea saaville. Tämä siitä syystä, että kaikki perheen lapset velvoitetaan hoitamaan kotona, mikäli aikoo saada kuntalisää. Jos vanhempi lapsi on eskarissa menettää perhe kuitenkin tämän lapsen osalta kuntalisän, jolloin voidaan katsoa eskarin maksavan perheelle eskarilaisen kuntalisän verran.

 

Kuntalisään on helppo rajaus olemassa. Kotihoidontuen kuntalisä myönnetään perheille, jotka ovat oikeutettu kotihoidontukeen ja vanhemmista toinen jää lasta kotiin hoitamaan. Tällä vanhemmalla ei saa olla ansiotuloja, työttömyyskorvauksia, opintotukea eikä vanhempainpäivärahaa. Kaikki ovat tasa-arvoisessa asemassa eikä kenelläkään luulisi olevan sanottavaa. Perheen muut lapset voivat olla hoidossa tai ei ja sisaruskorotusta maksetaan vain niistä lapsista, jotka kotihoidossa ovat. Esikoululaiset saavat sisarkorotuksen mikäli muuten ovat kotihoidossa. Tämä siksi, että esikoulut toimivat kunnallisten päiväkotien yhteydessä eikä valinnan varaa juuri ole.  Näillä rajauksilla saataisiin tuki kohdennettua juuri niille perheille, jotka sitä ihan oikeasti tarvitsevat. Perheet, joissa on molempien vanhempien tulot eivät kuntalisää tarvitse. Heillä on rahaa muutoinkin.  Tämä rajaus estää ns. väärin käytöt ja mikä parasta se palvelee perheitä sekä kaupungille ei lasku olisi niin suuri. Samalla tulisi kotihoidon perusperiaate otettua huomioon: lapsen oikeus oman vanhempansa hoivaan.

 

 

Pirita Nenonen (Ps)

kaupunginvaltuutettu


©2019 pirita nenonen - suntuubi.com