Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Alla oleva juttu lähetetty Lapin kansaan, Pohjolan Sanomiin, Uuteen Rovaniemeen, Merilapin Helmeen, Inarilaiseen ja Koillis-Lappiin. Julkaistu 1.8.2010:Lapin Kansassa lyhennettynä versiona.

Lappilaisia koetellaan taas

 

Budjettiesitys tuli nyt sitten julki. Eläkeläisille annettiin 100e lisää kuussa rahaa, jotta heillä olisi varaa maksaa budjettiesityksessä julkitulleita veronkorotuksia. Muut pienituloiset kuten lapsiperheet ja opiskelijat saavatkin pärjätä veronkorotuksista niillä vähillä varoilla mitä heille tulee.

 

Asujille ja diesel-autoilijoille eikä kyllä lapsillekaan tämä budjettiesitys ei ollut miellyttävää luettavaa. On tietenkin ymmärrettävää se, että pitää ehkäistä ilmastonmuutosta kuten valtionvarainministeri J.Katainen perusteli näitä veronkorotuksia. Herää kysymys kuinkahan nämä veronkorotukset ehkäisee ilmastonmuutosta?

 

Asuntoja tulee edelleen lämmittää ja tuskinpa kukaan sitä turhaan nytkään tekee. Lapissa kuten Itä-Suomessa talvipakkaset kipuaa kipakoiksikin. Lämmittää täytyy eri tavoin kuin Helsingissä, jossa talvet ovat huomattavasti leudompia.

 

Toisaalta ilmastonmuutosta voidaan ehkäistä autoilua vähentämällä ja käyttämällä tarvittaessa julkista liikennettä. Dieselin kulutuksen verotusta lisäämällä oletetaan näin käyvän autoilun tullessa kalliimmaksi ihmisille. Tämän kaltainen ajatusmaailma toimii jälleen Helsingissä, sillä siellä julkinen liikenne on ihan eri luokkaa kuin täällä pohjoisessa tai muualla haja-asutusalueella. Lapissa välimatkat on pitkiä. Kauppaan tulee kuitenkin päästä ja sieltä pois. Ikävä kyllä julkista liikennettä ei ole tarjolla, joten oma auto on välttämättömyys.

 

Nyt diesel-autoilijoille alennetaan käyttövoimaveroa ja nostetaan dieselin veroa, siis mitä enemmän ajat sen enemmän maksat veroina. Autoliiton kustannuslaskelmissa Scoda Oktavialla 20 000km/ v ajo aiheuttaa 1e enemmän kustannuksia tämän uuden verotustavan mukaan. Itselläni vuoden ajot ovat n. 12 000km. Ajan lähinnä Rovaniemen seutuvilla. Auto piti laittaa, kun julkista liikennettä ei ollut saatavilla tarvittaessa eikä elämää voinut julkisten mukaan elää.

Entäpä kun liikkeellä onkin pohjoisemmasta, pienestä kylästä kulkeva henkilö, jolla kauppamatkaankin menee lähemmäs 100km/käynti. Ei taida vuoden ajot 20 000km tyssätä. Myös autoiluun perustuvat yritykset kärsivät tästä ilmastonmuutoksen torjunnasta varsinkin täällä Lapissa.

 

Monilapsiset perheet maksavat eniten tästä budjettiesityksestä. He tarvitsevat isompia taloja, mitä useampi lapsi on perheessä. Lapissa ei voi julkisten varaan jättäytyä, sillä hädän hetkellä oma auto on nopein tie avun saannille. Tuleva makeis/jäätelö ja limpparivero vievät jo nyt yllättävän paljon rahaa suuremmalla perheellä, joten esim. makeisten viidenneksellä nouseva hinta aiheuttaa lapsiperheille mietintää miten karkkipäivät jatkossa hoidetaan.

 

Summa summarum: Tämän ilmastomuutoksen torjunnan maksavat taasen Suomen pienituloisemmat ja syrjäseudulla asuvat, vaihtoehtoja kun heillä ei ole. Lapin alasajoa jatketaan. Autoilu, lämmin koti ja herkut ovat jatkossa lähinnä ”herrojen herkkua”.

 

Pirita Nenonen (Ps)


©2019 pirita nenonen - suntuubi.com