Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Suomessa on paljon ihmisiä, jotka elävät ns. kädestä suuhun periaatteella. Kaikki tulot menevät eivätkä aina riitäkään. Näitä on paljon yksin asuvissa, mutta myös lapsiperheet ovat suuressa köyhyysloukussa. Ihmisen puhuessaan vähävaraisuudesta alkaa heti tulla kommenttia: Onhan sulla talo ja auto, mutta vähävaraisellakin pitää olla asumista varten asunto ja liikkumista varten auto, varsinkin täällä pohjoisessa. Mielestäni sellainen on varakas, jolla pakollisten elämiskustannusten jälkeen jää käteen rahaa.

Varallisuuden merkitystä on tutkittu Suomessa ihmisen eri elämänalueisiin. Viimeisin tämän tyyppisen tutkimuksen oli tehnyt Suomen Akatemia, jonka tutkimuksesta kirjoitettiin hiljattain LK.ssa seuraavasti: Köyhien suomalaisperheiden lapset joutuvat turvautumaan muita enemmän toimeentulotukeen, mielenterveyshoitoihin. Vähävaraisten vanhempien lapset ovat myös muita vähemmän koulutettuja ja syyllistyvät useammin rikoksiin. 

Tutkimustulokseen peilaten Suomen tulevaisuus näyttää huonolta. Suomessa on 90 luvulta lähtien lapsiperheiden köyhyys kasvanut kolminkertaiseksi. Uusimmat uutiset lapsilisien leikkaamisesta ei  näytä valoa tulevaisuuteen. Lapsilisiä on suunniteltu leikattavan kaikilta yhtä paljon. Onko oikein, että pienituloisilta viedään viikon ruokakassin verran rahaa, kun samalla isotuloisten kohdalla se merkitsee muutaman kympin vähempää sijoituspääomaa.  Mielestäni tämä lisää pienituloisten lapsiperheiden köyhyyttä, joka aiemmin mainitsemani tutkimuksen mukaan aiheuttaa muita ongelmia. Suomen koulutustilanne on vielä toistaiseksi hyvä. Mikäli vähävaraisten vanhempien lapset ovat heikommin koulutettuja tulee Suomen koulutustaso laskemaan tulevaisuudessa. Olemmeko valmiit tulevaisuudessa maksamaan suurentuneista mielenterveyshoidon kuluista? Olemmeko valmiita vaarantamaan maamme turvallisuuden rikollisuuden noustessa? Ei taida tuoda lapsilisäleikkaukset pelinappuloita valtion kassaan, ne ovat pois sitten muualta.

Hyvätuloiset vanhemmat pystyvät lapsensa hoitamaan ilman lapsilisiäkin. Heillä on hyvät lähtökohdat elämälleen. Pienituloisten perheiden tukeminen lapsen syntyessä on suuri asia. Kukaan ei lasta rahan vuoksi tee, mutta rahan puutteen vuoksi saattaa jäädä lapsi tekemättä. Jokainen Suomeen syntyvä lapsi on tulevaisuudessa veronmaksaja ja hyvinvoinnin ylläpitäjä. Annetaan näille vähävaraisten vanhempien lapsille mahdollisuus parempaan elämään ja kohdistetaan lapsilisät heille. 

Samaan aikaan verotusta kiristetään ja kaikki maksut nousevat. Perus elämisen kustannukset ovat pian niin kalliita, ettei keskiverto palkallakaan Suomessa enää pärjää. Esimerkiksi elintarvikkeiden hinnat ovat jo nyt Keski-Eurooppaan suhteutettuna 1/3 kalliimpia. Suomi kuuluu Eu:hun, mutta muualla Eu:ssa syödään halvemmalla. Suomen omavaraisuutta tulee korostaa. Suomi myydään pala palalta ulkomaille. Pidetään huolta omasta kansasta ja sen tulevaisuudesta. Pitäkäämme huoli lapsiperheistä.

Pirita Nenonen (PS)

Kansanedustajaehdokas


©2019 pirita nenonen - suntuubi.com