Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Eduskuntavaalien aikaan

Lehtiä lukiessa huomaa, että eduskuntavaalit alkavat lähestyä huimaa vauhtia. Pikku hiljaa eri tapahtumissa alkaa kansanedustajaehdokkaat näkyä ja lehden palstoilla samat hymykuvat toistuvat.

Olen seurannut aiemmin eduskuntavaaleja äänestäjän näkökulmasta. Muistan, kun esitteitä tipahteli postiluukusta ja aamulla lehdessä esiintyi samat hymy naamat luvaten sitä ja tätä. Se ärsytti enemmän kuin herätti mielenkiintoa.  Itselle oli tärkeämpää tietää, millainen ehdokas oikeasti on. Tilaisuuksissa monesti ehdokas kävi kertomassa vaaliteesinsä ja lupauksensa. Jotkut jäivät juttelemaan, toiset lähtivät puheensa pidettyään. Vitsailimme kavereiden kanssa, että annetaanko ääni sille, joka parhaimmat pullat tarjoaa. Yleensä ääni lähti kuitenkin sille, jonka kanssa saattoi vaihtaa mielipiteitä eikä hän pitänyt itseään muita parempana.

Nyt tutkailen vaaleja ehdokkaan näkökulmasta. Esitteen teossa piti asia tiivistää lyhyeksi lauseen parin mittaiseksi. Paljon jäi tärkeitä asioita pois. Tila on rajallinen. Sähköpostiin tipahtelee erilaisia tarjouksia vaalimateriaaleista ja lehti-ilmoitus hinnoista. On hirvittävää huomata miten paljon kaikki todellisuudessa maksaa. Ei ihme, miksi eduskunnassa istuu edustajia, joilla vaalirahasotkuja on moneen lähtöön. Jonkun on maksettava ne suuret mainokset lehdissä ja kahvitarjoilut toreilla. On myös ehdokkaita, jotka vaalityönsä tekevät oman tai lainarahan voimalla kuvitellen, että mitä enemmän sitä parempi. Olen miettinyt sitä miten paljon saattaa jäädä varjoon päteviä ehdokkaita, joilla ei ole yksinkertaisesti varaa maksaa ilmoituksia, kahvituksia tai muuta vaalimateriaalia. Vaikuttamisenhalu on kuitenkin voimakas.  

Nyt kahdesta näkökulmasta asiaa katsottuani olen lähtenyt miettimään, millaisen ihmisen haluaisin päättämään asioistani. Olisiko se ehdokas, joka tuntuu tietävän joka asiasta? vai sellainen ehdokas, joka lupaa ottaa asiasta selvää ja etsiä ongelmiin ratkaisuja?  olisiko se ehdokas, jolla on paljon vaalimainoksia ja ne parhaimmat pullat? vai ehdokas, joka kuuntelee mitä ihmisillä on sanottavanaan ? Nykyisin lähtisin etsimään myös ehdokkaita, jotka eivät näy jokapäiväisessä lehtimainonnassa. Heidän joukossaan on paljon potentiaalisia kansanedustajia.

 

Pirita Nenonen (ps)


©2019 pirita nenonen - suntuubi.com