Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

PELASTANKO MAAPALLON

Yhdessä haastattelussa kysyttiin mitä teen maapallon pelastamiseksi? Siis minä itse. Mitäpä sitä yksin pystyy. Aluksi lajittelin jätteitä, kunnes huomasin, että lajitellut jätteet lyötiin samaan jäteautoon sekaisin. Mitäpä lajittelu hyödyttää ajattelin.

Seuraavaksi voi tietenkin miettiä auton käyttöä. Perheen kasvaessa suuremmaksi ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ottaa toinen auto käyttöön. Ei kulkenut julkiset tarvittaessa, eikä 4 lapsen kuljettaminen moneen eri paikkaan ollut houkuttelevaa. Aikaa kuluisi liikaa.

Yksi mihin voi itse vaikuttaa, on sähkön ja veden kulutus. Valot sammutetaan ja vettä ei turhaan lasketa. Suuressa perheessä vettä kuluu pakostakin paljon. Valojen suhteen olen monesti todennut, että valoja käyttämällä vois nähdä paremmin.

Maapallolla on kiinnitetty ilmastoon huomiota. On tehty useita eri sopimuksia. Kaikki maat eivät näitä sopimuksia ole allekirjoittaneet ja siksi heillä ei ole velvollisuuksia asian eteen mitään tekemään. Tämän vuoksi moni teollisuusala Suomestakin on ”karannut” noihin maihin, koska siellä on edullisempaa toimia ja saa päästellä mitä haluaa.

Vuonna 2015 tulee voimaan uusi sopimus. Rikkipäästösopimus, jonka mukaan Itämerellä rikkipäästöt laivoilla tulee olla korkeintaan 0,1%. Tämä säännös on voimassa vain Itämerellä, ei muilla merialueilla. Kuinka tämä vaikuttaa Suomen teollisuuteen, joka vientituotteensa vie markkinoille laivarahtauksella? Vaihtoehtoja on kaksi, laitetaan vienti kumipyörille tai viedään koko teollisuus jonnekin muualle.

Ympäristön ja ilmaston suojelu ovat tärkeitä asioita, mutta kuten kaikessa muussakin yksittäisen ihmisen tai maan tekemä suojelu ei maapalloamme pelasta. Siihen tulee olla kaikkien suostumus. Yhtä maata ei voida velvoittaa sopimuksilla näyttämään esimerkkiä miten asiaa hoidetaan. Hienoa, jos Suomen päästöt ovat minimaaliset ja esimerkilliset muille maille, mutta jos Suomen talous ja hyvinvointi tämän vuoksi rappeutuu, eivät muut maat esimerkkiämme tule noudattamaan. Maapallon suojelu tulee olla maailmanlaajuinen tavoite.

 

Pirita Nenonen PS

kansanedustajaehdokas

www.piritanenonen.suntuubi.com


©2019 pirita nenonen - suntuubi.com