Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Hurautinpa hirven yli 

Ajellessani Tornioon huomasin sulassa tiessä valkoisen hirven kuvan. Varoitukseksi tuo hirvi oli maalattu tiehen. Takaisin tullessa samalla kohdalla kaksi miestä raahasivat kelkalla hirven raatoa metsästä. Oli kuulemma jäänyt junan alle. Onneksi hurautin vain tuon hirven kuvan yli.

Mieleen tuli metsästys ja sen tärkeys hirvien määrää rajoittamassa. Metsästykseen tarvitaan ase ja luvat, monella on vielä koira yms. tarvittavaa hirven kiinni saamiseksi. Metsästys ei ole niitä halvimpia harrastusmuotoja.  Tästä huolimatta tällä hetkellä metsästystä harrastaa noin 300 000 ihmistä. Huoli metsästyksen tulevaisuudesta on noussut. Metsästys on näillä näkymin ukkoutumassa. Aselupia kiristetään viime vuosina tapahtuneiden koulusurmien vuoksi ja nimenomaan nuorten kohdalla. Hallituksen pitää ennemmin puuttua syihin kuin vaikeuttaa metsästysharrastuksen jatkuvuutta. Aseluvan kiristäminen ei estä surmia, tällä logiikalla pitäisi leipäveitsetkin laittaa luvan alaisiksi.

Nuorten metsästysharrastus vaatii huoltajan osallistumista nuoren metsästysharrastukseen. Huoltajan hankkimaan aselupaan voi nuori hakea rinnakkaislupaa. Molemmat luvat maksavat erikseen, joten nuoren metsästysharrastus maksaa enemmän kuin aikuisen. Entäpä metsästysharrastusta haluava nuori, jonka vanhemmat eivät metsästä tai eivät lupaa jostain syystä saa? On pitkälti kunnan nimismiehestä kiinni voiko nuori saada rinnakkaisaselupaa esim. metsästysseurassa toimivan henkilön aselupaan. Aseluvan saamiseksi tarvitaan lääkärintodistus siitä, että henkilölle voidaan lupa myöntää. Voiko lääkäri 10 minuutin tapaamisen perusteella antaa arviota henkilöstä? Aikamoinen asiantuntija pitää olla. Psyykkisen tilan tutkiminen ei ihan 10 minuutissa luonnistu edes psykiatrilta.

Ikä tuo tullessaan vaivoja myös metsästäjille. Kunnon päälle käyvä harrastus saattaa jäädä ikäihmiseltä ja jos nuoria ei mukaan tarpeeksi saada, kuinka tämä vaikuttaa hirvikantoihin ja sitä myöten liikenneturvallisuuteen. Toivottavasti jatkossakin voin todeta hurauttaneeni vain hirven kuvan yli.

 

Pirita Nenonen (ps)

Kansanedustajaehdokas

 


©2019 pirita nenonen - suntuubi.com